AIDA - Kattemusikalen 2014

Text: Tim Rice
Musik: Elton John
Svensk översättning: Emil Sigfridsson

aida00Ur musikalens program

Vi befinner oss strax söder om det Gamla Egyptiska riket, 2500 år före vår tideräknings början. En ung härförare har låtit sitt skepp lägg till vid flodstranden för att låta sina män proviantera och för att stämma av några detaljer i omgivningen mot kartan som de håller på att rita. Alla strövtåg sker under sträng bevakning. De är långt inne i det Nubiska riket och även om det inte råder öppna strider längs just det här gränsavsnittet så kan spejare från den Nubiska armén oväntat dyka upp. De patrullerande männen hittar stöter också oväntat på Nubier, men inte vilka bybor som helst.

I vår version av Aida har vi valt att fokusera på individerna. Vi vill låta personerna och deras individuella öden dominera. Aida ställs inför ett val mellan mannen hon älskar och lojaliteten till sitt folk. Radames, och hans val mellan kvinnan han älskar och kvinnan han lovat att älska. Amneris, prinsessa av Egypten och Radames trolovade, som slits mellan ansvaret för sitt land och att låta mannen hon älskar och kvinnan hon kommit att beundra leva.

Vi återberättar dessa människors öden för er. Öden som upprepats och upprepas, gång på gång genom vår historia och nutid. Igår såg ni kanske ett nyhetsinslag om andra personer med liknande öden. Imorgon läser ni kanske en bok som berättar om andra personers likartade öden. Ikväll får ni se Katedralskolans musikaluppsättning av Aida. Vad passar bättre då än att ha just Ödet som berättare och historieskildrare i vår föreställning?

  • Se scener och sånger från musikalen på youtube

aida2

Frida Hallberg som AIDA tillsammans med ensemblen 

aida1

Amelia Davies som AIDA tillsammans med ensemblen