Audition till scenen

Audition för roller och ensemble

Audition sker onsdagen 8 september kl 14:00 till 20:00 (eller när vi är klara) i Anders Wall-salen eller sal 102. Var på plats senast 18:00 för att skriva upp dig på listan. Ser vi att vi inte hinner alla på onsdagen kommer de sista få göra audition på eftermiddagen torsdagen den 9 september. Denna tid är endast i reserv, om tiden tar slut på onsdagen.

NEDLADDNINGSBART AUDITIONMATERIAL

Du som vill söka ensemble eller en liten roll gör detta genom att förbereda och sjunga en av de tre audition-sångerna. Tänk på att sången blir som ett teaterprov också, där du visar om du kan agera samtidigt som du sjunger.  Om du önskar får du även framföra monologen.

Du som söker en huvudroll eller större biroll skall sjunga två av sångerna, du väljer själv vilka som passar dig bäst. Se nedan. Du skall även lära dig monologen och framföra den. Detta gäller rollerna Gomez, Morticia, Wednesday, Lucas, Fester, Pugsley, Mal och Alice.

Alla auditionsångerna är förkortade. Vi utgår från audition-noterna som delas ut eller laddas ned från nätet. Inspelningar på audition-snuttarna finns på nätet.

Övningsfiler

här hittar du länkar till inspelningar av audition-sångerna med svensk text som du kan öva till. Där finns även de bakgrunder vi kommer använda på själva audition.

Sång

Sångerna du kan välja mellan är Fast (Trapped), Dras (Pulled) och Döden bakom hörnet (Round the corner).

Teater

Lär dig monologen utantill. Tänk på att även sångerna är en form av teater-prov, där du får chans att visa hur du tolkar sångens känslor.

Audition-resultat

Vi kommer maila ut besked till alla som gjort audition. Detta görs senast söndag 12 september. All rollsättning kommer inte vara klar då utan man får besked om man kommit med i scengruppen eller inte. Rollerna sätts sedan löpande under den kommande veckan, så snabbt vi bara kan.

Onsdagen den 15 september börjar vi med repetitioner för scengruppen. Produktion börjar även de med sina lektioner den 15 september.

Så går audition till

  1. Du skriver upp dig på en lista på dörren, får ett audition-nummer och fyller i en lapp med lite info om dig själv.
  2. När det blir din tur får du gå in i rummet, lämna din lapp och prata med oss lärare. Vi sätter på en filmkamera. Filmerna är endast för oss, sprids inte till någon annan än oss och raderas efter att rollsättningen är klar.
  3. Du får sjunga din sång / dina sånger samt, om du vill, göra en monolog. Ibland får du sjunga en sång igen, eller på ett annat sätt.
  4. Om vi vill höra mer ber vi dig sjunga en bit av en sång i en annan tonart till pianot, eller sjunga härma några melodier.
  5. Du är klar! Gå ut, andas och var stolt över att du genomfört en audition!

Att tänka på inför en audition

Lär dig din egna eller den föreskrivna sången utantill. Se till att göra din egna tolkning istället för att härma en inspelning.

Tänk på att du berättar något när du sjunger. Det är inte så svårt att sjunga vackra toner, men att berätta något med texten och förmedla en känsla till publiken är svårare. Lär dig din egna eller den föreskrivna sången utantill.

Tänk på att visa dig själv när du står framför juryn, och inte spela rollen du söker. De är intresserade av att se dig.

Fokusera på det som går bra, inte det som blir fel. Juryn är ute efter att se allt som du gör bra, och kommer sällan ihåg det som går dåligt. Om du sjunger fel, glöm det och gå vidare. Fel kan alla sjunga, det intressanta för juryn är hur du hanterar det. Om du inte kommer in på rätt ställe hjälper vi dig, och det är helt normalt att bli nervös.

Monolog

Aaaaaah ... Begravningsplatsens berusande dofter. (fortsätter) En gång om året, när höstens sista löv faller, samlas vi här, under vårt familjeträd, för att hedra livets och dödens stora kretslopp. Träd fram, alla ni i vår klan - levande, döda - (menande: LURCH) - och obestämda - och låt oss fira vad det är att vara en Addams.

Du frågar var vi kommer ifrån? Lustigt att ni frågar. (sedan) Den 31 juli, 1715, det spanska krigsfartyget, Pico de Gallo, lämnar Madrid, under befäl av min store nautiske förfäder, Kapten General Redondo Ventana Laguna Don Jose Cuervo, med siktet inställt på Den Nya Världen. Tre veckor senare befinner han sig fortfarande i Madrid, eftersom Madrid befinner sig sextio mil från havet. Men han är en envis man, så han sätter segel igen bara för att sex månader senare förlisa vid Floridas södra kust. Ett fientligt land, förpestat av myggor, skallerormar och förtidspensionerade finansvalpar.

Nej, nu pratar jag för mycket. Välkomna till vårt extremt vanliga och normala hem.