Audition till scenen

Noter och ljudfiler finns att ladda ned från följande länk:

AUDITION-MATERIAL

Audition

Audition sker onsdagen 16 september kl 15:30 till 21:00 (eller när vi är klara) i Anders Wall-salen eller sal 102. Audition kan endast göras denna dag. Vi håller på tills vi är klara med alla, men var på plats senast 18:00 för att skriva upp dig på listan. Det finns risk för långa väntetider, så ta med dig något att läsa för att utnyttja tiden.

Audition för roller och ensemble

Du som vill söka ensemble eller en liten roll gör detta genom att förbereda och sjunga en av de tre audition-sångerna. Tänk på att sången blir som ett teaterprov också, där du visar om du kan agera samtidigt som du sjunger.  Om du önskar får du även framföra monologen.

Du som söker en huvudroll eller större biroll skall sjunga två av sångerna, du väljer själv vilka som passar dig bäst. Se nedan. Du skall även lära dig monologen och framföra den.

Alla auditionsångerna är förkortade. Vi utgår från audition-noterna som delas ut eller laddas ned från nätet.

Övningsfiler

På länken ovan hittar du noter till audition-sångerna, inspelningar med sång, samt filer med bara pianokomp. På audition kan du välja om du vill sjunga till pianokompet i filerna, eller helt utan komp.

Förkunskaper

Då många av de stora rollerna har mycket dialog och musik att lära sig förutsätts att du som söker huvudroll är inställd på att jobba mycket själv med inlärningen. På repetitionerna fokuserar vi i första hand på att agera mot varandra.

Roller och sånger

Roll-lista finns bland auditionmaterialet på länken längst upp på sidan.

Sångerna du kan välja på är:

  • Vad du gör med tiden - passar alla röster!
  • Stark - passar alla röster, men speciellt låga alt-röster eller tenor-röster. Sjung de delarna som blir bra för din röst. Det finns låga varianter på sången också, om vissa delar går för högt.
  • Något annat - passar alla röster, men speciellt sopraner eller mezzo-sopraner, samt baryton. Sjung de delar som passar bra för din röst!

Om du söker någon av följande roller skall du välja två av de tre audition-sångerna.

Nova, Anna, Edith, Siv, Carl, Will-I-Am

Om delar av sångerna går för högt, sjung de delar som fungerar. Det är inte viktigt att klara av hela låten!

Teater

Lär dig monologen längst ned på denna sida utantill. Tänk på att även sångerna är en form av teater-prov, där du får chans att visa hur du tolkar sångens känslor.

Så går audition till

  1. Du skriver upp dig på en lista på dörren, får ett audition-nummer och fyller i en lapp med lite info om dig själv.
  2. När det blir din tur får du gå in i rummet, lämna din lapp och prata med oss lärare. Vi sätter på en filmkamera. Filmerna är endast för oss, sprids inte till någon annan än oss och raderas efter att rollsättningen är klar.
  3. Du får sjunga din sång / dina sånger samt (om du söker huvudroll/biroll) göra en monolog, i valfri ordning. Ibland får du sjunga en sång igen, eller på ett annat sätt.
  4. Om vi vill höra mer ber vi dig sjunga en bit av en sång i en annan tonart till pianot, eller sjunga härma några melodier.
  5. Du är klar! Gå ut, andas och var stolt över att du genomfört en audition!

Att tänka på inför en audition

Lär dig din egna eller den föreskrivna sången utantill. Se till att göra din egna tolkning istället för att härma en inspelning. Röstanvändning och karaktär behöver inte vara som inspelningarna.

Tänk på att du berättar något när du sjunger. Det är inte så svårt att sjunga vackra toner, men att berätta något med texten och förmedla en känsla till publiken är svårare. Lär dig din egna eller den föreskrivna sången utantill.

Tänk på att visa dig själv när du står framför juryn, och inte spela rollen du söker. De är intresserade av att se dig.

Fokusera på det som går bra, inte det som blir fel. Juryn är ute efter att se allt som du gör bra, och kommer sällan ihåg det som går dåligt. Om du sjunger fel, glöm det och gå vidare. Fel kan alla sjunga, det intressanta för juryn är hur du hanterar det. Om du inte kommer in på rätt ställe hjälper vi dig, och det är helt normalt att bli nervös.

Audition-resultat

Vi kommer maila ut besked till alla som gjort audition. Detta görs senast söndag 20 september. Onsdagen den 23 september börjar vi med repetitioner för scengruppen. Produktion börjar även de med sina lektioner den 23 september.

Monolog

(Du väljer själv vilka pronomen som du tycker är lättast att spela med, du behöver inte vara konsekvent.)

NOVA/NOAH

Jag var så avundsjuk på henne/honom, på hennes/hans skönhet, hennes/hans brinnande engagemang och framgång som skådespelare. Tills en dag då jag insåg - jag ville inte va som henne/honom. Jag ville ha henne/honom. Och då var det redan försent. Varje fiber av min kropp älskade henne/honom hopplöst för precis den kaotiska storm hon/han var. (som svar på publikens förvånade blickar) Jag vet, men vad ska jag göra?(paus) Hon/han är så hjärntvättad av normer att hon/han aldrig skulle se på mig på det sättet. Själsfränder eller inte. (tystnad) Jag vill bara få vara normal. En kort stund i livet. Men jag är onaturlig. Ett missfoster.